Een film van
Stella van Voorst van Beest
 
over de film
Hoe klinkt Nederland eigenlijk? Nemen we nog wel de tijd om eens goed te luisteren naar de geluiden om ons heen? Of is er zoveel geluid dat we ons liever afsluiten?  Wat doet al het geluid met ons? Is het nog wel ergens echt stil in Nederland? En hoe klinkt dat, als het stil is?
Met deze vragen in het achterhoofd leidt Stella van Voorst van Beest ons door Nederland en laat ons bijzondere en alledaagse geluiden ervaren, laat zien hoe het geluid zichtbaar is in het Nederlandse landschap en zoekt en vindt stilte op soms onverwachte plekken.

We leren zo het Nederlandse geluidslandschap kennen en zien hoe diep geluid letterlijk en figuurlijk doordringt in ons dagelijks leven.
HOE LUIDT HET LAND laat Nederland "zien" vanuit het perspectief van het geluid en  geeft daardoor een verrassend en confronterend beeld  van een vertrouwd landschap. Een reis door een lawaaiig land  op zoek naar haar ambivalente relatie met stilte. 

en toen was het stil
Het idee voor het maken van de film ontstond tijdens een eenzaam verblijf in een dorp in het Noordoosten van Finland, waar Stella research deed voor haar documentaire over Finse tango (GEVANGENEN VAN DE GROND, 2009). Tijdens een wandeling door het besneeuwde Finse boslandschap hoorde ze een geluid dat ze niet thuis kon brengen. Liep er iemand achter haar? Of hoorde ze een beest? Na enig onderzoek bleek dat ze haar eigen lichaam hoorde. Het was zo stil, dat ze haar eigen hartslag en bloedsomloop kon horen. Een stilte die ze als ongekend en sensationeel ervoer. Stilte bleek in Finland een belangrijk onderdeel van de cultuur te zijn. In stilte bij elkaar zijn zonder dat dat als ongemakkelijk ervaren wordt, niet te hard praten in het bos uit respect voor de natuur.

Hoe anders was het geluidsbeeld toen ze terug in Nederland kwam. Zowel in de straat waar ze woonde, als in de straat waar haar studio staat, werd gerenoveerd. Twee jaar lang zat ze in het bouwlawaai, overstemd door het geluid van de gettoblasters van de werklui.
Ook in de Nederlandse natuur was het niet eenvoudig om eenzelfde soort stilte te vinden die ze in Finland had ervaren. Afhankelijk van de windrichting, bleef de ruis van de snelweg op veel plekken hoorbaar. Stilte bleek in Nederland niet echt een onderdeel van de cultuur te zijn. Het leek eerder of mensen als er al stilte was, die zo snel mogelijk wilden doorbreken..

In plaats van zich te blijven ergeren aan alle herrie of zich er voor af te sluiten, besloot ze er juist haar onderzoeksgebied  van te maken, door haar oren wijd open te zetten. HOE LUIDT HET LAND is het resultaat hiervan. Een documentaire over het Nederlandse geluidslandschap, maar ook een uitnodiging om te luisteren en zo anders te kijken naar onze omgeving.